Cement eller kalk?

Kalk eller plastmålning?

Skall du måla eller kalka ditt hus? Här har vi samlat en liten guide för att underlätta ditt val av ytbehandling. 

Hus äldre än 1960 bör kalkas

Är ditt hus byggt före 1960 eller byggt i kalk, bör du alltid efterbehandla med kalk. För kalk låter muren andas, tillskillnad från de plastbaserade materialen, som låser in fukten i muren. Ett äldre hus som behandlats med plast, är ogenomtränglig för luft och resulterar därför i i flagning och frostskador, då fukten fryser inne i muren.

Kalk är bra för inomhusklimatet i äldre hus

Kalk är den bäste ytbehandlingen du kan kan ge ditt hus. De öppna porerna i kalken låter muren andas och fukt kan då passera igenom den. Det leder till ett bättre inomhusklimat och färre problem med fukt och svamp i huset. Använder man plastmålning på äldre hur, ödelägger man husets naturliga andningsförmåga.

Kalk är lätt och billigt att underhålla

Att kalk ska vara besvärligt att underhålla, är en myt. Kalkar man med de rätta metoderna och under de rätta förhållandena är de lätt att kalka. Samtidigt är kalk den billigaste lösningen till just underhåll; med 6 spannar som köps för ca 3000 kr kan du kalka en hel församlingskyrka. Det kräver dock att fasaden inte redan har blivit behandlad med plast eller cement baserat material.

Kalk har en lång hållbarhet

Kalkar du med kulekalk som blivit lagrat i minst 2 år, håller kalkningen upp till 10 år och åldras med värdighet.

Kalk ger muren en levande yta

Kalkkristaller reflekterar solljus på ett lysande och levande sätt samt betonar ljus och skugga på fasaden. Det gör en vitkalkad yta extra varierad och karaktärsfull, i motsatt till plast som inte kan reflektera ljuset på samma sätt.

Kalk är helt fritt från skadliga ämnen

Kalk är en ren naturprodukt i motsättning till målarprodukter, som alla innehåller många olika kemikalier även för de mest naturliga slaget. Alla våra kalkprodukter är Cradle to Cradle- certifierade. 

Faktabok om PAM-värden
Pam är ett värde för hur mycket fukt som kan tränga igenom materialet

Material

PAM

Kalk

0,4

Emulsions-Olje målning

0,6

Cementpulver målning

0,8-1,0

Mineral-Silikat målning

1-1,5

Silikat målning

2

Konstgummi målning

2-2,5

Plastmålning

2-5

Akrylplast målning

2-7

Alkyl-oljemålning

5-10

Oljemålning

17-18

Go to top