Råd till invändig behandling

Du kan använda Rødvig Finputs till att ge väggarna en levande textur, där färgen arbetar sig in i ytan och lägger sig inte endast ovanpå. På ytterväggarna som har murats och putsats upp i kalkbruk, kan du dessutom uppnå en 100% diffusionsöppen vägg, som skapar en självreglerande fuktbalans i byggnaden och ger då det ideala inomhusklimatet.

Rødvig finputs kan fås både som neutral, eller i 42 olika utformade nyanser utformade ut efter dina önskemål. Du kan beställa färgprover i bannern, höger på denna sida.

En vägg som avslutats med finputs kan du senare behandla med Rødvig Sandkalk, när det finns ett behov för att fräscha upp ytan. Den kommer därigenom hålla i flera år.

Putsning av väggar med fintputs
När man använder en diffusionsöppen produkt måste väggar vara sugande och ha en ensartad absorberingsförmåga. Färgnyansen är nämligen beroende av hur snabbt putsen torkar. Omedelbart innan du putsar, måste du därför fukta väggarna med en vattenbaserad rengörare. Dessutom måste du se till så att arbetet alltid utförs i vått mot vått och att putsningen av en hel vägg utförs i en arbetsgång, för att undvika synliga övergångar. Du för på finputsen med hjälp av ett stålbrätte i ett lager, ca. 1-2 mm tjockt och filtar därefter ytan med ett filtbrätte med viskossvamp.

För att få ett starkare underlag att putsa på, kan det vara en bra idé att några dagar behandla väggen med kalkvatten, som binder ytan samman. Du gör detta antingen genom att stryka väggen med en kalkkost eller genom att spruta på kalkvatten med hjälp av en vattenbaserad rengörare. 

Den optimala väggen att behandla med finputs
Den optimala väggen att behandla med finputs är en murstensvägg, som är uppmurad och grovputsad med kalkbruk. Den har en öppen yta med en bra enhetlig sugförmåga, som gör att du kan putsa direkt på ytan. En vägg som har putsats upp med cementbruk har en mer tät yta och har därför inte en lika bra absorberingsförmåga. Då måste du först se till att spackla med grovt sandspackel eller använda multiklister, som håller putsen. Detsamma gäller för väggar utav betong, gips eller andra täta material.

Go to top