Charlottenhaven: Nybygg med Kalk

Charlottehaven

Med åtta våningar murat med kalk är Charlottenhaven på Østerbro i Köpenhamn ett vacker exempel på vad kalkbruk kan åstadkomma inom modernt byggeri.

De genomtänkta detaljerna framstår tydligt i de stora blocken på Østerbro i Köpenhamn. Charlottenhaven, är tecknad av Lundgaard & Tranberg, uppfört 2004, byggt med hårdbränt mursten i skimrande, mörka färger och murats upp med våra hydrauliskakalkbruk. Murverket är dessutom komplimenterande av underliggande detaljer i trä och metall.

Kalk och nybygg
Våra kalkbruk valdes p.g.a. den vackra, grovkorniga texturen och färgen som passar till murstenarna. Kalken framhäver inte bara murverkets estetik, men valdes framförallt i förhållande till sin funktion och styrka. Det kan man se i byggeriets två torn som murats upp till 8 våningar. Användningen av hydrauliska kalkbruk gör att behovet för dilatationsfogar minskar, då murbruket är flexibelt och låter murverket sätta sig. 

FAKTA
Arkitekt: Lundgaard & Tranberg
Ingenjör: Erik Petersen
Tegel: Petersen Tegl
Mursten: Hårdbränt musten i skimrande färger
Areal: 29.360 m2
Byggår: 2004
Stad: Köpenhamn
Funktion: hyresrätt, hotell lägenheter, servicecenter för gym, swimmingpool, konferensfaciliteter, café restaurang och barninstitution

Go to top